B2B portal
Iskanje

Lepota v metalurgiji

Tukaj ni prostora za stereotipe

Tinkara Smolar, magistrica inženirka metalurgije in materialov, je združila svoje veselje do lepotnih tekmovanj in metalurgije in s svojim metalurškim znanjem oblikovala krono Miss Slovenije v sezoni 2020/2021.
Tinkara je v izdelavo krone za Miss Slovenije 2020/21 vložila tudi veliko svojega ročnega dela

Kako ste povezali poklic v metalurgiji z lepotnim tekmovanjem? Marsikdo se vpraša, kako se metalurginja znajde pri lepotnem tekmovanju.

Poudariti želim, da projekt Miss Slovenije že leta ne spada med lepotna tekmovanja, ampak je projekt z močno vsebino. Vsakemu dekletu daje možnost, da ustvarja svojo zgodbo in tako deluje na področjih, ki jo izpopolnjujejo. Sama sem se podala na pot z namenom podiranja stereotipov. Po drugi strani je metalurgija vsesplošno gonilo človeštva. Tako so kovine kot prestiž seveda tudi del nagrade za zmagovalko tega tekmovanja.

 

Zakaj ste se odločili za študij metalurgije in kako je ta potekal?

Tole vprašanje je res enostavno. Za študij in pridobljeni poklic me je navdušil oče Tomaž. Seveda so me zanimala tudi druga področja (fizioterapija), sem pa v študiju metalurgije prepoznala perspektivo in deficit poklicev, tako da sem se z veseljem vpisala na Naravoslovnotehniško fakulteto in izbrala smer inženirstvo materialov.

 

Kaj bi svetovali mladim, ki so na pragu odločitve, kaj početi v življenju?

Svetujem jim, naj se posvetijo sebi in ugotovijo, kaj jih v življenju zanima. Prepogosto se mladi osredotočajo samo na vsebino študija in pri tem pozabljajo, da je študij odskočna deska za nadaljnje življenje, zato je treba svoj poklic izbrati premišljeno, z vizijo za prihodnost. Predvsem je treba dobro premisliti, kakšen način dela komu ustreza in kako želimo preživljati svoje poklicne dneve. Seveda moramo poslušati svoje srce, vendar ni narobe, če si pri tem previden in pragmatičen ter razmišljaš tudi o drugih vidikih, kot so varnost zaposlitve in karierne priložnosti.


Metalurgija se mnogim zdi umazan poklic. Kakšen je vaš pogled na to delo?

Metalurgija je vznemirljiv poklic, ki ustvarja ogromno izdelkov, ki jih vsakodnevno uporabljamo. Delo metalurga je izredno dinamično, saj se kombinira pisarniško delo z delom v proizvodnih procesih, zato so moji dnevi zelo pestri in dinamični. Prav tako je veliko timskega dela in interakcij med sodelavci. Poklic metalurga je konkreten in ustvarjalen poklic, s številnimi izzivi, ki ga lahko priporočam vsem, ki imajo radi razgiban delovnik, ki radi ustvarjajo in ki si želijo sodelovati v kreiranju izdelkov prihodnosti.

 

Kaj počnete kot tehnologinja kakovosti?

Opravljam delo, ki je zelo pomembno v proizvodni verigi, sem tehnolog kakovosti. Kakovost je zelo pomembna, saj zastopa kupca, hkrati pa pripomore ponudniku, da v procese vpeljuje izboljšave. Hkrati delo zahteva pripravo in obvladovanje obširne dokumentacije, s katero zagotavljamo stabilnost tehnologije in procesov ter doseganje lastnosti materiala in izdelka, ki jih želi kupec. Z našim sistematičnim delom se trudimo zmanjševati število reklamacij. Če se malo pošalim, smo tisti nezaželeni, ki skrbijo, da je delo opravljeno s čim manj napakami v proizvodnem procesu.

 

Kakšno je delovno okolje v Impolu?

Zelo mi je všeč, da je trenutna ekipa kakovosti v družbi Impol PCP zelo mlada, hkrati jo dopolnjujejo izkušeni sodelavci. Med nami vlada prijateljsko vzdušje, ki mi pomaga, da delo opravljam učinkovito. Tudi s kolegi iz razvoja valjanih in stiskanih izdelkov se odlično razumemo, tako da je moje delovno okolje v Impolu sproščeno in usmerjeno k rezultatom.

 

Zakaj imate radi Impol?

Impol mi je s štipendijo finančno pomagal v obdobju mojega študija, takoj po koncu študija pa sem se lahko tu tudi zaposlila za nedoločen čas. Mislim, da je ob odličnem delovnem vzdušju to več kot zadosten razlog za izkazovanje naklonjenosti in pripadnosti podjetju Impol.

 

Kakšne načrte in cilje imate na področju svoje karierne poti?

V prihodnje bi si želela svoje strokovno znanje metalurgije nadgraditi tudi bolj v znanstveni smeri, kjer imam v mislih predvsem tretjo stopnjo študija (doktorat znanosti). Želela bi si povezati proizvodne procese in nadzor kakovosti s pridobljenim strokovnim metalurškim znanjem. Predvsem me zanima, kako imajo sistem vodenja kakovosti urejen v drugih podjetjih po tujini. Njihove dobre primere iz prakse bi implementirala, kar bi izboljšalo konkurenčnost našega podjetja.

 

Če se še malo vrnemo k ustvarjanju krone. Kako ste se lotili projekta? Kako ste zadovoljni z rezultatom?

Izdelavo kron sem spremljala že dlje časa, tako sem vedela, kako izgleda krona, ki je iz zlata oz. srebra. Za delo takšne krone žal nisem imela dovolj znanja niti financ. Sama sem načrtovala tehnološko pot s procesi, ki sem jih poznala. Osnova krone je prav aluminijeva pločevina iz našega podjetja, ki sem jo lasersko izrezala, upognila in eloksirala. Pri izdelavi so mi pomagala tudi okoliška podjetja in obrtniki. Za čisto svoj pečat na kroni sem ulila odlitke simbolov Hrastnika. 3D-naprintane želode in hrastov list sem oblikovala v peščeno mešanico, stalila aluminij v livni pečki in ga odlila. Tega detajla na kroni ne bi uspela narediti brez pomoči enkratne osebe, metalurga in hkrati mojega partnerja Jakoba Kranerja.

 

Kaj pa počnete v prostem času? Zagotovo vam ne zmanjka idej za nove projekte.

V prostem času se ukvarjam z ogromno hobiji. Sem oseba, ki ima svoj urnik nenehno zapolnjen, saj se trikrat na teden ukvarjam s plesom, tudi tekmovalno, vedno najdem čas tudi za fitnes. Sedaj v zimskih mesecih zelo rada smučam, prav tako sem opravila usposabljanje za učitelja smučanja. Vsekakor se veselim tudi svojih metalurških projektov, saj bom lahko ponovno ustvarila krono za bodočo Miss Slovenije.

Metalurginja Tinkara Smolar je postala prva spremljevalka Miss Slovenije 2019

Članek je bil objavljen v Metalurgu, interni reviji skupine Impol, 2022 št. 1. Ogledate si ga lahko tukaj >>