B2B portal
Iskanje
Nazaj na novice

Tiskovna konferenca ob zaključku projekta INDIGO

Danes smo na sedežu skupine Impol pripravili tiskovno konferenco ob zaključku projekta INDIGO.

SPOROČILO ZA MEDIJE

Digitalizacija proizvodnih procesov livarne novi korak k trajnostnemu poslovanju

S projektom digitalne transformacije proizvodnih procesov livarne, projektom INDIGO, smo na osnovi implementacije naprednih tehnologij in uporabe arhitekture Unified Namespace (UNS) uspešno optimizirali in digitalizirali procese livarne; od sprejema surovine, skladiščnega poslovanja, sprejema naročil valjanih in stiskanih izdelkov, določitve sestave in zalaganja vložka, procesa taljenja, odstajanja, litja in vzorčenja.

Po koncu projekta digitalizacije so v livarni skupine Impol v Slovenski Bistrici v celoti digitalno podprte poslovne funkcije priprave in planiranja proizvodnje, interne logistike, priprave tehnologije in proizvodnje, kar med drugim omogoča sprejemanje odločitev v realnem času, optimizacijo interne logistike in porabe vhodnih surovin ter zniževanje stroškov poslovanja.

Zeleni aluminij – povečevanje uporabe sekundarnih surovin

Pomemben dosežek je razvoj modula Zeleni aluminij, s katerim izpolnjujemo zahteve kupcev po izračunu ogljičnega odtisa izdelkov, kar bo skupini Impol omogočilo transparentno prodajo trajnostnih izdelkov pod blagovno znamko InfiniAl, je poudaril vodja projekta, dr. Denis Špelič, direktor za digitalno preobrazbo v Impolu 2000, d. d.  Modul zeleni aluminij hkrati prinaša povečano uporabo recikliranih materialov za izdelavo novih izdelkov, optimizacijo porabe energije in zmanjševanje ogljičnega odtisa livarne.

Digitalizacija podpornih procesov

Hkrati so se v okviru projekta digitalizirale številne druge poslovne funkcije in procesi partnerjev: področje projektnega vodenja, merjenja zavzetosti zaposlenih, razvita in implementirana je bila platforma za e-usposabljanja. S pomočjo VR tehnologije smo razvili interaktivni izobraževalni program za osvajanje tehnologije dela v livarni, predstavitev delovnih operacij s pomočjo virtualne realnosti pa je dobrodošla tudi pri navduševanju mladih za delo v proizvodnih procesih skupine Impol.

Prednosti za kupce

Projekt INDIGO tako kupcem Impola s pomočjo evropskih sredstev prinaša digitalizirane procese proizvodnje livarne in zagotavljanje sledljivosti procesa proizvodnje, predvsem pa digitalno podprt razvoj novih, zelenih zlitin in izdelkov z nizkim ogljičnim odtisom v okviru blagovne znamke InfiniAl. »Izdelki znamke InfiniAl se odlikujejo z visoko vsebnostjo recikliranega aluminija in nizkim ogljičnim odtisom. To v naši industriji pomeni, da se za visokokakovosten izdelek znamke InfiniAl ustvari pod štiri kilograme ogljikovega dioksida na kilogram aluminijevega izdelka. Hkrati vsebuje najmanj 50-odstotkov recikliranega aluminija,« pove glavni izvršni direktor Impola 2000, d. d., Andrej Kolmanič.

Ključni podatki o projektu

Projekt digitalne preobrazbe procesov livarne in podpornih procesov je trajal dve leti, od aprila 2022 do konca marca 2024, v njem je sodelovalo 9 partnerjev: ob vodilnem partnerju konzorcija, Impolu 2000, d. d., še: Impol LLT, d. o. o., Alcad, d. o. o., Kadring, d. o. o., NORIK SISTEMI, d. o. o., Nomnio, d. o. o., Logix, d. o. o., Ates, d. o. o. in MediaInteractive Franc Dolenc, s. p. Za izvedbo projekta je Impol skupaj s člani konzorcija pridobil dva milijona evropskih sredstev iz programa za okrevanje in odpornost (NOO), za namen izvedbe projekta so projektni partnerji namenili še dva milijona evrov lastnih sredstev.

 

Zadnje novice

Card image cap

Odprodaja avtomatske tračne žage

Impol odprodaja avtomatsko tračno...

Card image cap

Letno poročilo skupine Impol za leto 2023

Objavljamo Letno poročilo skupine Impol in družbe Impol 2000, d. d., za leto 2023, v katerem se lahko podrobneje seznanite z našimi poslovnimi...

Card image cap

Ob svetovnem dnevu Zemlje se je Impol pridružil iniciativi GORSKI BIVAKI ZA BELE VRHOVE

Na svetovni dan Zemlje, 22. 4. 2024, je v prostorih Planinske zveze Slovenije potekala novinarska konferenca z najavo projekta Bivak za bele vrhove, katerega del je tudi...

Card image cap

Vabimo vas na tiskovno konferenco: rezultati projekta INDIGO

Vabimo vas na tiskovno konferenco, kjer bomo predstavili rezultate projekta...