Menu

Proces izdelave

Vroče utopno kovanje

Pri procesu vročega utopnega kovanja najprej razrežemo palice iz aluminija na primerne dolžine, surovce pa nato segrejemo na določeno temperaturo, ob čemer se zrahlja kristalna struktura in poveča preoblikovalnost materiala. Sledi postopek utopnega vročega kovanja, pri čemer je temperatura kovanja odvisna od aluminijeve zlitine, ki jo uporabimo. Po končanem kovanju se odkovki obrežejo in toplotno obdelajo. Na kovanih izdelkih se lahko izvedejo še dodatne obdelave, kot so luženje, vibrofiniš, peskanje ali strojna obdelava.

Proizvodnja poteka na šestih kovaških linijah. Razpon sile je med 0,45 in 1,3 MN. Za ogrevanje aluminijskih surovcev v procesu kovanja uporabljamo plinske ogrevne peči. Povprečna teža odkovkov se giblje od 0,05 do 5 kg. Za kovanje uporabljamo širok spekter aluminijevih zlitin – od 2000 pa do 7075.

Pri izdelavi orodij sodelujemo z orodjarji, ki nam zagotavljajo kratke dobavne roke in dobro kakovost. To povečuje našo fleksibilnost, ki je pogoj za konkurenčnost na trgu.

Vse procese skrbno načrtujemo, izvajamo in tudi nadzorujemo. Za kontrolo proizvodnje uporabljamo statistične metode. Z namenom izboljšanja sistema vodenja kakovosti smo leta 2002 vpeljali standard ISO 9001.

Več informacij ...

Kontakt:
mag. Urh Knuplež
T: 02 805 54 40
F: 02 805 54 49
urh.knuplez@stampal-sb.si