B2B portal
Iskanje
Nazaj na novice

Nove tehnologije, izdelki in osvajanje letalskega standarda

Več kot 100 udeležencev 14. raziskovalnega simpozija skupine Impol so pritegnile tehnološke novosti in nasveti za dvig produktivnosti

»Le z delitvijo dobrih praks lahko skupaj napredujemo, saj imamo na drugi strani politiko, ki je naš zahteven sogovornik,« je v uvodnem pozdravu udeležencev dejal Andrej Kolmanič, glavni izvršni direktor Impola 2000, d. d. Poudaril je, da je s poslovnimi rezultati skupine zadovoljen, skupni letni prihodki skupine bodo letos presegli 700 milijonov evrov. Hkrati pa opozoril, da nam bo »svetovna politika pripeljala konkurenco, lahko jo imenujemo nelojalna konkurenca«, pred katero pa nas lahko rešijo le izdelki z visoko dodano vrednostjo. »Prihodnost Impola je odvisna od vas,« pa je udeležencem simpozija ob koncu dejal predsednik upravnega odbora Jernej Čokl.

Danfossov recept za dvig produktivnosti 

Vsakoletno izboljševanje produktivnosti – v povprečju za 9 odstotkov – je tisto, kar posel namesto na Kitajsko prinaša v ljubljansko podjetje Danfoss Trata, je na simpoziju povedal Klemen Kindlhofer, direktor operations v Danfoss Trati. Dvig produktivnosti jim je uspel predvsem na račun uvajanja načel vitke proizvodnje: zaradi urejenega toka materiala, ustrezno zasnovanih proizvodnih celic, kratkih poti med delovnimi operacijami, uvajanja 5S, reševanja problemov pri izvoru, izboljševanja kompetenc zaposlenih, vodenja s cilji in celovitega produktivnega vzdrževanja (TPM). Primerjavo izsledkov analiz produktivnosti v Sloveniji in v EU je predstavila doc. dr. Patricia Blatnik s koprske Fakultete za management. Sodobne pristope k terminiranju proizvodnje pa je predstavil inženir Tomaž Grabnar iz podjetja INEA.

Udeležence Raziskovalnega simpozija skupine Impol vsako leto pritegnejo številna zanimiva predavanja

Novosti v tehnologiji in razvoju 

Kako Impol uspešno povečuje uporabo sekundarnega aluminija v livarni je predstavil Uroš Kovačec, raziskovalec iz skupine Impol. Razvoj tako imenovanih crash profilov za avtomobilsko industrijo in rezultate njihovih testiranj je podal dr. Matej Steinacher, vodja projekta iz skupine Impol. Implementacijo novega modela dinamične tehnologije toplega valjanja, ki je bil uveden v Impolu-TLM, pa je predstavil mag. Bojan Kropf, tehnični direktor v diviziji valjarništvo.

Osvajanje letalskega standarda EN 9100 

Skupina Impol s svojimi izdelki še močneje stopa tudi v letalsko industrijo. Kako poteka osvajanje letalskega standarda EN 9100 za najzahtevnejše kupce iz letalske industrije, sta predstavili Ida Kverh in Barbara Hribernik Pigac iz skupine Impol. Kako z uporabo različnih tehnologij finalizacije v podjetju Impol-FinAl zadostijo tudi najzahtevnejšim kupcem iz avtomobilske industrije, je v svoji predstavitvi pojasnil Jure Muc, tehnični direktor v Impol-FinAlu.

Ko mali prehitijo velike 

Udeleženci so posebej izpostavili tudi predstavitev uvedbe sodobnega informacijskega sistema RoMES, ki služi informacijski podpori proizvodnje v Rondalu. Ta omogoča sodobno planiranje proizvodnje, spremljanje vseh procesov izdelave in nudi »real-time« vpogled v vse potrebne podatke o toku materiala. Ključne izzive skupine Impol pri digitalizaciji, je na simpoziju predstavil Tomaž Bergant iz skupine Impol.

WATSON v Impolu

Pilotno platformo, razvito v okviru projekta IMPOL WATSON METALLURGY, sta predstavila dr. Peter Cvahte, direktor za tehnološki razvoj v skupini Impol, in Sara Hmelak iz podjetja Alcad. Platformo, ki so jo razvili partnerji projekta Impol, Alcad, IBM Slovenija in IBM Research-Zurich, bodo v Impolu uporabljali pri razvoju novih zlitin, tehnologij in pri obdelavi povpraševanj. Novosti inovativnega projekta OPTIAL je v svoji predstaviti podal direktor družbe Impol R in R dr. Varužan Kevorkijan.

Zadnje novice

Card image cap

Tiskovna konferenca ob zaključku projekta INDIGO

Danes smo na sedežu skupine Impol pripravili tiskovno konferenco ob zaključku projekta...

Card image cap

Vabimo vas na tiskovno konferenco: rezultati projekta INDIGO

Vabimo vas na tiskovno konferenco, kjer bomo predstavili rezultate projekta...

Card image cap

DAN ODPRTIH VRAT: za mlade nadobudneže

Za vse, ki jih zanimajo tehnični poklici, štipendije ali opravljanje prakse pri nas ter njihove starše, smo pripravili 𝐃𝐚𝐧 𝐨𝐝𝐩𝐫𝐭𝐢𝐡...

Card image cap

Sneg, sonček, zabava na snegu … 5. ZIMSKA IMPOLIADA

Na zasneženih Treh kraljih nas je razvajal sončen dan. Udeleženci, ki jih je bilo letos največ doslej, so se pomerili v petih disciplinah, manjkalo pa ni niti...