B2B portal
Iskanje
Nazaj na novice

Obvestilo za javnost: plačni sistem v skupini Impol

Povprečna plača v skupini Impol je v letu 2017 znašala 2.183 evrov bruto ali 1.409 evrov neto. V povprečju je upoštevana tudi trinajsta plača, ne pa tudi božičnica. Konec leta 2017 je namreč vsak zaposleni prejel tudi božičnico v neto znesku 600 evrov. Povprečna plača zaposlenih, ki nimajo individualnih pogodb, je za 8 odstotkov višja od nacionalnega povprečja (pa čeprav se primerja z nacionalnim povprečjem, v katerem so upoštevane plače vodilnih delavcev).

Nizka fluktuacija

Pošteno plačilo za dobro opravljeno delo je tudi razlog, zakaj je fluktuacija v skupini Impol izredno nizka. Kljub konjunkturi, pomanjkanju delovne sile in pritiskom delodajalcev, ki jim manjka kader, je skupino Impol letošnje leto prostovoljno zapustilo 18 ljudi, 72 pa se jih je na novo pridružilo Impolu. Fluktuacija glede na število zaposlenih (trenutno v Slovenski Bistrici zaposlujemo 1268 ljudi) znaša 1,4 odstotka, kar je celo nižje od tega, kar je po mnenju strokovnjakov za podjetje priporočljivo. Vsi zgoraj navedeni podatki se nanašajo na družbe skupine Impol v Sloveniji. Z upoštevanjem družb v tujini skupina Impol zaposluje 2329 ljudi.

Transparentni plačni sistem

Plačni sistem v skupini Impol je transparenten in skladen z veljavno delovnopravno zakonodajo. Zahtevnost delovnega mesta je ovrednotena z analitično oceno, ki je ocenjena v točkah na uro. V pogodbi o zaposlitvi je navedena urna postavka za osnovno bruto plačo v evrih, prav tako je naveden podatek o številu točk na uro. Vrednost točke se veča v odvisnosti rezultatov poslovanja in rasti stroškov življenjskih potrebščin, pri čemer slednje poteka skozi pogajanja in dogovore med sveti delavcev, sindikati in vodstvom. V lanskem letu smo osnovne plače zvišali za pet odstotkov, pri čemer se je vodstvo posvetovalo tudi z reprezentativnima sindikatoma in predstavniki zaposlenih.

Plače se neupravičeno dvigujejo?

Vsa zvišanja vrednosti točke pomenijo, da se zaposlenim plača poveča. O tem se tudi vodstvo predhodno posvetuje z obema reprezentativnima sindikatoma, res pa je, da se eden od njiju povečevanja vrednosti točke ne želi podpreti. Vodstvo skupine Impol nikoli ni zniževalo vrednosti točke, ki je osnova za oblikovanje plače zaposlenih, temveč jo je vedno samo povečevalo.

Torej poenostavljeno rečeno – Impolu se s strani sindikata KSS očita, da zaposlenim dviguje plače. Res škoda, da se negativna energija porablja za dobra podjetja, ki imajo družbeno odgovoren odnos do zaposlenih.

Skupina Impol podatkov ne skriva. Podatki o plačah zaposlenih in o plačah zaposlenih z individualno pogodbo so objavljeni v letnem poročilu skupine Impol, ki je javno dostopno na Impolovi spletni strani www.impol.si.

Zadnje novice

Card image cap

Ob svetovnem dnevu Zemlje se je Impol pridružil iniciativi GORSKI BIVAKI ZA BELE VRHOVE

Na svetovni dan Zemlje, 22. 4. 2024, je v prostorih Planinske zveze Slovenije potekala novinarska konferenca z najavo projekta Bivak za bele vrhove, katerega del je tudi...

Card image cap

Tiskovna konferenca ob zaključku projekta INDIGO

Danes smo na sedežu skupine Impol pripravili tiskovno konferenco ob zaključku projekta...

Card image cap

Vabimo vas na tiskovno konferenco: rezultati projekta INDIGO

Vabimo vas na tiskovno konferenco, kjer bomo predstavili rezultate projekta...

Card image cap

DAN ODPRTIH VRAT: za mlade nadobudneže

Za vse, ki jih zanimajo tehnični poklici, štipendije ali opravljanje prakse pri nas ter njihove starše, smo pripravili 𝐃𝐚𝐧 𝐨𝐝𝐩𝐫𝐭𝐢𝐡...